Zwijgen tijdens verhoor politie is verstandig

Zwijgen tijdens uw verhoor bij de politie, kan dat in veel gevallen verstandig zijn. Of dat ook in uw situatie ook zo is, kunt u het beste vooraf bespreken met een gespecialiseerde advocaat. In ieder geval kan het zwijgen nooit als bewijs tegen u worden gebruikt, zoals ook nog eens wordt bevestigd in een uitspraak van het gerechtshof Den Haag, van 7 oktober 2015,  ECLI:NL:GHDHA:2015:2775. Het hof oordeelde in die zaak als volgt:

“de verdachte (die een psychiatrische voorgeschiedenis heeft) heeft zich heel lang vooral op haar zwijgrecht beroepen en sterk wisselende verklaringen afgelegd. Dat laatste kan de rechter bij de vorming van zijn overtuiging betrekken, maar kan op zichzelf die overtuiging niet mede dragen – het is in juridische zin geen bewijsmiddel. Onder voorwaarden kan een bewijsconstructie echter wel mede berusten op door de rechter als kennelijk leugenachtig aangemerkte verklaringen, die naar zijn oordeel zijn afgelegd om de waarheid (dat de verdachte de dader is) te bemantelen. Van dergelijke leugenachtige verklaringen was naar het oordeel van de rechtbank in deze zaak sprake.”

Zwijgen

Wat is zwijgen nu precies en waar moet u allemaal over zwijgen? Zwijgen betekent heel simpel: geen verklaring afleggen. U mag helemaal niets verklaren tijdens het verhoor bij de politie. U mag dus ook niet antwoorden op de vraag hoe u zich voelt, wat de verdenking en het verblijf of het politiebureau met u doet, en waarom alleen maar wil zwijgen. De politie zal er alles aan proberen te doen om u toch aan het praten te krijgen, maar u moet blijven volhouden. Vertoon geen zwakte, en blijf in alle gevallen zwijgen. Praat met de politie ook niet over uw persoonlijke omstandigheden of over andere dingen die niets met de zaak te maken hebben. De politie wil op die manier toch informatie uit u halen. Door op alle vragen te zwijgen, voorkomt u dat u uzelf onnodig belast.

U mag alleen antwoorden:

“Ik beroep me op mijn zwijgrecht”, of verkort “zwijgrecht”. Ook kunt u het simpeler zeggen: “ik zwijg”.

De politie zal echt aanhoudend vragen aan u blijven stellen. Zij hebben een heel verhoorplan om toch een verklaring bij u los te krijgen. Door vol te houden en steeds te blijven zwijgen, krijgen zij hun vragen niet beantwoord.

Toch verklaren

Slechts in bepaalde gevallen, is het toch verstandiger om te verklaren, maar dit is meer uitzondering dan regel. Of het in uw zaak verstandig is om te zwijgen of dat u beter een verklaring kunt afleggen, kunt u het beste vooraf met een advocaat bespreken. Als u bent uitgenodigd voor een verhoor bij de politie, hebben dit soort zaken altijd spoed. Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op. Wij zullen u verder adviseren.

< Terug naar Meer informatie
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden