Advocaat bij politieverhoor

De aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor bij de politie kan echt het verschil maken tussen een latere veroordeling of een vrijspraak, of (nog beter) een sepot van de strafzaak. Wanneer u een uitnodiging hebt ontvangen voor een verhoor bij de politie, adviseren wij u in alle gevallen direct contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat.. U kunt zelf een advocaat zoeken, of het aanmeldingsformulier op deze website invullen. Wij brengen u dan in contact met een strafrechtadvocaat met ervaring in het verlenen van rechtsbijstand aan cliënten voor en tijdens het verhoor bij de politie. 

Waarom advocaat bij verhoor politie?

De aanwezigheid van een advocaat bij het politieverhoor biedt niet alleen een psychologisch voordeel, maar het voorkomt ook dat de politie ongeoorloofde druk uitoefent tijdens het verhoor. De advocaat zal het verhoor goed volgen, en doorziet de vragen van de politie vaak, waardoor hij een beter beeld krijgt van de bewijzen in de strafzaak, waardoor hij u tussentijds ook nader kan adviseren over de te volgen verdedigingsstrategie en wat u wel en niet kunt verklaren. De advocaat ziet er ook op toe dat alles dat u wordt verklaard, ook zo wordt opgenomen in het proces-verbaal van verhoor.

> Meer informatie voordelen advocaat bij politieverhoor

Toestemming advocaat bij verhoor politie

Bij minderjarige verdachten bestaat tegenwoordig al een wettelijk recht op rechtsbijstand tijdens het verhoor bij de politie. Helaas is dat recht voor een meerderjarige verdachte nog niet in de wet verankerd. Europese jurisprudentie (EHRM) lijkt wel ook meerderjarige verdachten diezelfde rechten toe te kennen, en ook een nieuwe Europese richtlijn, die nog in de Nederlandse wetgeving moet worden geïmplementeerd, zal ook een recht gaan inhouden voor meerderjarigen verdachten op rechtsbijstand door een advocaat tijdens het politieverhoor.

Ons advies is voorlopig om altijd om de aanwezigheid van een advocaat tijdens het politieverhoor te vragen. Wordt dat niet toegestaan, dan kunt u dreigen om gebruik te maken van uw zwijgrecht. U bent immers nooit verplicht om te verklaren!

Bovendien moet u altijd gebruik maken van uw recht op consultatiebijstand door een advocaat. Heeft u een uitnodiging ontvangen om te verschijnen bij een politieverhoor, neem dan onmiddellijk contact met een gespecialiseerde advocaat op. Met de advocaat bespreekt u vervolgens de noodzaak van zijn aanwezigheid bij het politieverhoor, en de verdere strategie. Moet u zwijgen, of juist verklaren, en in het laatste geval, wat kunt u dan het beste verklaren? 

Voorbereiden verhoor politie

In alle gevallen adviseren wij u sowieso voor het verhoor de bij politie contact met ons op te nemen, zodat de advocaat u vooraf kan informeren over uw rechten en mogelijkheden, en u concreet kan adviseren over de te volgen verdedigingsstrategie. 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden